Hvad er Go

Copyright © All Rights Reserved

Hvad er Go

Go er et gammelt spil, der opstod i Kina, med en velbeskrevet historie på over 3000 år, men der er historikere, der siger, at spillet blev opfundet for mere end 4000 år siden. Spillets navn stammer fra den japanske betegnelse Igo, som betyder "omringelsesbrætspil".

 

I dette spil, forsøger hver spiller at øve større indflydelse på et område end modstanderen, ved hjælp af trusler om død, tilfangetagelse, eller isolation. Selv om kærnen i Go er et abstrakt strategi spil, er det ofte blevet sammenlignet med en symbolsk repræsentation af krig, kolonisering, løsning af grænseproblemer, erobring af markedsandele, at have en debat eller at have livlig diskussion på et særligt sprog, og sandsynligvis mange andre konkrete situationer i livet. Go har altid været et af de mest spillede spil i verden. Internationale konkurrencer kan gøre en top spiller til millionær.

 

Fakta om Go

Go er det ældste spil i verden der stadig spilles i sin oprindelige form. Nogle skøn er så høje som 4000 år, men i hvert fald 2500-3000.

 

Go er det andet mest spillede spil i verden, efter Xiangqi (kinesisk skak).

 

Go kaldes Igo i Japan, baduk i Korea, og Wei-qi i Kina.

 

Top go spillere kan tjene næsten en million dollars om året. Rekorden blev sat i 2004 af Cho U, 9p fra Japan, som vandt 1.04 mill. US$.

 

Go er simpelt nok til at en 4 årrig kan lære det, men alt for kompliceret til at komputere kan slå ekspertspillere.

 

Det menes at der er flere mulige spil varianter end atomer i Universet .

 

Ligesom Golf Channel i USA har Japan, Kina og Korea alle kabel-tv helliget Go.

 

Go spillere tager deres spil alvorligt. Du kan købe et spil, der dybest set er en 42cm x 45cm x 18cm (17 "x17" x7 ") firkantet træklods for 127,000 $ US. Heldigvis laves der også spil, der passer bedre til en almindelig pengepung.

 

Verdens største Go spilles i Oita, Japan på en 40 x 40 meter stort felt. En stens diameter er 1,8 meter og dens vægt er ca 1 kg.

 

Go betragtes som en af de primærer udfordringer for programmører af kunstig intelligens

 

Go menes at kunne stoppe eller virke helbredende på senil demens hos ældre. Noget tyder på, at det også kan bremse Alzheimers.

 

Go har en enorm indflydelse på den mentale udvikling af børn, navnlig på fornuften.

 

Kilde: Sensei's Library, http://senseis.xmp.net

 

Go spillets regler

Go spilles af to spillere på et bræt. Brættet indeholder vandrette og lodrette linier som krydser hinanden. De steder hvor linierne krydser eller rører hinanden kaldes et punkt. På et 19x19 bræt er der således 361 punkter, mens der kun er 81 på et 9x9 bræt.

Spillet begynder med et tomt bræt. Hvert punkt på brættet repræsenterer et vigtigt stykke territorium. Selve spillet handler om at afgrænse mere territorium end ens modspiller. Territorium afgrænses ved at lægge henholdsvis sorte og hvide sten på punkter på brættet. Spilleren der har de sorte brikker starter spillet.

 

Spillerne skiftes til at lægge en sten på et punkt. Når en sten først er lagt kan den aldrig flyttes til et andet punkt på brættet. Figuren til højre viser hvorledes starten på et parti kunne være. Først lægger sort, herefter hvid, så sort osv.

Læg mærke til, hvorledes de hvide og sorte sten hver for sig begynder at danne en mur og herved omringer potentielt territorie. Det er dog stadigvæk for tidligt i spillet til, at man kan erklære nogle punkter for totalt omringet. De sorte brikker forsøger at omringe territorium på højre side, mens de hvide brikker forsøge at omringe territoriet på venstre side.

 

Fra hvert punkt på brættet udgår nogle liner. Det nærmest punkt langs en line kaldes for nabopunktet. Nabopunkter forekommer kun langs med linier. Ethvert tomt nabopunkt kaldes for en frihed.

 

Når en sten af samme farve placeres på en stens nabo punkt, kaldes stenene for forbundene. Disse sten betragtes nu som en gruppe. På figuren ovenfor, er der to grupper, de hvide sten 4,6 danner en gruppe og de sorte sten 3,5 danner ligeldes en gruppe.

 

Hvis en sten eller en gruppe omringes, således at alle dens friheder er besat, er gruppen/stenen erobret. Gruppen/stenen erklæres nu for død, fjernes fra brættet og opbevares som fanger/fange. Hvis sort placerer en sten i punktet A på figuren til venstre, dør den hvide sten, og skal herefter fjernes fra brættet

 

Der er fire ting, man stræber efter, når man spiller Go: (1) omringelse af territorium, (2) reducering af din modspillers territorie, (3) erobring af din modspillers sten, (4) beskyttelse af egne sten. Vinderen af spillet har altid formået at gennemføre disse fire mål mere effektivt end modspilleren.

 

Spillet afsluttes ved, at hver spiller i rækkefølge melder pas i stedet for at lægge en sten. At melde "pas" betyder egentligt, at man ikke mener, der er yderligere mulighed for at forfølge et af de fire ovenfor nævnte mål. Med andre ord spilleren, der melder pas mener, at alt territorium er fuldstændigt omringet.

 

Nedestående figur viser et afsluttet parti. Sort har omringet 9 punkter, mens hvid har omringet 10 punkter – hvis der ikke er taget nogle fanger, vinder hvid partiet med 1 point (krydset i midten er et neutralt punkt,som ikke tilhører nogen af parterne.

 

Hvis du efter denne korte introduktion til Go har fået lyst til at vide mere, er du velkommen til at kontakte Ringsted Go Klub eller Dansk Go Forbund.