Go er formentlig verdens ældste brætspil, hvor reglerne ikke har forandret sig gennem 2000 år. Det spilles ganske vist efter lidt forskellige regler i Japan og Kina, men forskellen har ikke den store praktiske betydning. Begyndere spiller ofte på et bræt med 9x9 skæringspunkter i stedet for det officielle med 19x19.
Den største turnering inden for Go afholdes på Kejserpaladset i Japan, og har været afholdt der hvert år siden år 800.
Man spiller 2 spillere mod hinanden, og skiftes til at lægge henholdsvis sorte og hvide sten på et bræt. Det gælder om at forsøge at omringe hinandens sten. Har man fået lagt sine sten på en måde, så stenene ikke kan omringes, har man lavet et territorium. Det gælder så om at få lavet det største territorium uden at få omringet sine sten.
Til trods for at spillet er forholdsvis ukendt i Danmark, regnes go for at være det brætspil i verden, som flest mennesker spiller. Man regner med at op imod 10 mio. spiller i klub på verdensplan, og dertil kommer de der kun spiller med venner og bekendte.
Hvor man længe har haft computere, der kan slå verdensmesteren i Skak, lykkedes det først i 2016 og 2017 for Googles superstærke program AlphaGo at slå verdens to stærkeste Go-spillere.
I Danmark har spillet siden 1972 været spillet i klubber, som er samlet under Dansk Go Forbund.
Dansk Go Forbund (DGF) er en sammenslutning af danske go-klubber i Danmark, og repræsenterer dansk go i international sammenhæng.
Desuden afholder DGF også en række turneringer i Danmark:
Desuden udtager DGF landsholdspillere.
Man kan læse mere om DGF på deres hjemmeside: www.danskgoforbund.dk
European Go Federation (EGF) står for go i Europa. De afholder blandt andet de Europæiske Mesterskaber, afholder konferencer, kurser mv. i Europa.
Man kan finde mere på deres hjemmeside: www.eurogofed.org.
er en afdeling af EGF, der tager sig af ungdomsarbejdet.
De arrangerer turneringer og andre arrangementer, hvor børn og unge fra Europa kan mødes for at spille go.
Man kan læse mere om dem på deres hjemmeside: www.eurogofed.org/seygo/.
Go-spil er almindeligvis ikke til salg i fysiske butikker mere, og skal derfor købes i web-butiker.
En af de mere populære butikker er https://www.schaakengo.nl/ i Amsterdam, hvor man også kan købe andre brætspil forholdsvist billigt.
Der findes online-muligheder forat lære og spille go på nettet. Herunder vil jeg beskrive 3 af dem - alle er i udgangspunktet gratis.
Dette er en stor online-lærebog om go, hvor man kan finde svar på næsten hvad som helst om go.
Man finder også diskussioner om go blandt verdens førende go-spillere her.
Desuden vil det være muligt at stille spørgsmål til go på denne side. Spørgsmålene vil ofte blive besvaret af professionelle go-spillere, så man kan være nogen lunde sikker på at svarene er rigtige.
Last modified: