
Regler for go i Danmark
I Danmark (og internationalt) spiller man efter de japanske regler. Her under vil de vigtigste dele af de officielle regler blive beskrevet.
De japanske go-regler med bemærkninger
Go spilles af 2 spillere, som kappes på færdigheder på et bræt om at vinde det største territorie. Den ene spiller har sorte sten og den anden har hvide sten. Spillerne skiftes til at lægge en sten på brættet til spillet er færdigt (se nedenfor).
Brættet
Består af en række vandrette og lodrette linjer, der krydser hinanden. Spillerne skal lægge deres sten på krydserne, som kaldes punkter. De mest almindelige brætstørrelser er på 9x9, 13x13 eller 19x19 punkter.

Et punkt, hvor der ikke ligger en sten, kaldes et tomt punkt og et punkt, hvor der ligger en sten, kaldes et spillet punkt. En linje, der udgår fra et spillet punkt, kaldes friheder hvis linjen leder til et tomt punkt.
Sten af samme farve, der er forbundet med hinanden ved en linje på brættet, kaldes en gruppe, hvilket betyder at stenene regnes som en sten, således at de deler deres friheder.
En spiller kan spille på alle tomme punkter, dog må en sten eller gruppe ikke være uden friheder efter den er spillet.

På diagrammet må sort altså ikke spille på de punkter, der er markeret med et x, fordi sort bagefter ikke vil have nogen friheder.
Sort må til gengæld gerne spille på punktet, der er markeret med et A, fordi den sorte gruppe stadig vil have friheder efter at sort har spillet på A.
Fanger
Hvis en spiller lægger en sten således at nogen af modstanderens sten eller grupper ikke længere har nogen friheder, er modstanderens sten fanger. De skal derfor øjeblikkeligt tages af brættet og lægges i en fangeskål.
Man må altså ikke begå selvmord ved at lægge en sten, således at en eller flere af ens egne sten ikke længere har nogen friheder efter at eventuelle fanger er taget af brættet.
Ko
Hvis en spiller slår en af modstanderens sten, og derved kommer til at lægge sin egen sten i slag, må modstanderen ikke slå tilbage i næste træk. Men han må gerne, hvis han stadig kan slå stenen i næstfølgende træk.
Liv og død
Sten, der ligger på en sådan måde at de ikke kan omringes af modstanderens sten på en lovlig måde, kaldes levende. Sten der kan omringes af modstanderens sten på en lovlig måde, kaldes døde.

Eksempelvis er alle de omringede sten på diagrammet i live, fordi modstanderen ikke kan komme til at omringe stenene.
Gruppen i nederste højre hjørne er i live pågrund af seki (se neden for).

De sorte sten på diagrammet ovenfor er ligeledes i live, fordi hvid kan slå de sorte sten, ved at spille på x, og sort efterfølgende kan slå de hvide sten på en sådan måde, at hvid ikke kan omringe nogen sorte sten efterfølgende.
Dette kaldes også snapback.

Alle de sorte sten i diagrammet ovenfor er døde, fordi de kan slås af hvid.
Territorie
Punkter, der er omkredset af levende sten af samme farve, kaldes øjne. Andre tomme punkter kaldes dame-punkt. Sten som er i live, som følge af et dame-punkt, er seki.
Øjne betegnes som territorie, der tilhører den farve, som de omringende sten har. Hvert øje tæller som et territorielt point.

De sorte sten omkringer punkterne a – d, og disse er derfor sort territorie.

Punktet a i diagrammet ovenfor er dame. Punkterne markeret med x er øjne, men de tæller ikke som territorie på grund af dame.
Det samme gælder for dobbelt-ko-seki, som der er vist et eksempel på i diagrammet nedenfor.

Slutspil
En spiller har mulighed for at melde pas i stedet for at lægge en sten. Dette skal opfattes som at spilleren mener at spillet er slut.
Når begge spillere har sagt pas efter hinanden, standses spillet. Her efter skal spillerne blive enige om hvilke sten, der er levende og hvilke der er døde.

Hvis spillet ender med en stilling som vist på diagrammet, hvor sort har undladt at slå den hvide sten, ved at spille på A, er både den hvide og de sorte sten døde. Dette gælder også selv om sort har nok så mange ko-trusler, da disse ikke kan bruges efter, spillet er stoppet.
Den hvide sten er selvfølgelig død fordi sort uden problemer kan slå den ved et spille på A.
De sorte sten er døde fordi hvid kan slå i koen ved at spille B. Da sort nu ikke kan slå tilbage og ikke må bruge sine ko-trusler, må sort melde pas. Herefter kan hvid slå de restende sorte sten i næste træk.
Omvendt behøver sort ikke spille på A, for at hans sten er i live i diagrammet nedenfor.

Hvis en spiller forlanger spillet genoptaget, skal modstanderen acceptere dette, men det vil være modstanderen, der skal trække først. Hvis modstanderen stadig mener at spillet er slut, kan denne melde pas i stedet for at spille.
Når begge spillere er enige om liv og død, stopper spillet.
Man udfylder gerne dame-punkter i fællesskab.

Eksempelvis skal en af spillerne lægge en sten på punktet A i diagrammet ovenfor for at tydeliggøre territorierne.
Point-optælling
Når spillet at stoppet fjernes alle de døde sten fra brættet og lægges over til de øvrige fanger.

Eksempelvis kan sort flytte den døde hvide sten til sine fanger uden at skulle foretage yderligere træk.
Omvendt kan hvid ikke flytte de to døde sorte sten, der er markeret med trekanter på følgende diagram, da hvid kun lever i seki.

Bemærk at hvid kunne have fjernet de to døde sorte sten, ved at spille på A inden slutspillet.
Herefter lægges fangerne ind i modstanderens territorie, hvorved øjnene fyldes ud. Derefter tælles territorie-point, og den spiller med flest territorie-point har vundet.
Hvis en spiller har taget flere fanger end der er plads til i modstanderens territorie, tælles de overskydende fanger med som territorie-point.
Har spillerne lige mange territorie-point er spillet jigo, det vil sige uafgjort.
Det fulde regelsæt på engelsk